ATT GÖRA!

På Freadals Gård kan du ta det lugnt, njuta av det porlande vattenfallet i trädgården. Ta en fika, bada bastu, låna spel eller bara umgås med nära och kära eller nya bekanta.

När man tröttnat på det kan man börja utforska närområdet. Inne i Åsa, som är en liten tätort finns det livsmedelsbutiker, bageri, frisörer, pizzerior och allt det där som är nödvändigt för att ha en lugn semester. Här ligger också pendeltågsstationen som tar dig till Göteborg på 30 minuter.

Vill man sen ta sig lite längre i omgivningen så finns det flera fina utflyktsmål i närområdet. Här är några som du når på bekvämt cykelavstånd eller en kort bilfärd.

Åsa Havsbad – En av västsveriges vackraste stränder finner du på promenadavstånd om du går norröver, efter 400 meter kommer du till havet, sen är det bara att fortsätta på den nyanlagda spången en liten bit. Här hittar du också Åsa Camping, Vita Sand,  med en hel del aktiviteter för barn.

Rågelunds Kiteskola – På promenadavstånd från Freadal hittar du Rågelunds Kiteskola som är en certifierad IKO Kitesurf-skola med perfekta förutsättningar för nybörjare och experter. Vågar du? Nåja, det är ju inte mer än en promenad bort om du skull banga ur:)

Kattegattleden – Passerar utanför husktnuten. Den är Sveriges första nationella cykelled och Årets cykelled i Europa 2018. Kattegattleden är en 390 km lång cykelled med unikt havsnära läge, som går mellan Helsingborg i söder och Göteborg i norr, hela vägen genom Halland.

Näsbokrok – Längst ut på Ölmanäshalvöns spets ligger naturreservatet Näsbokrok. Hav och vind har format ett kargt men vackert landskap med klapperstensfält, klippor och vidsträckt ljunghed. Här finns det en promenadvänlig slinga där även den som har svårt att gå, eller som vill ha med sig en barnvagn, lätt kan ta sig fram en perfekt plats för en picknick med egen matsäck.

Tjolöholms slott – Tjolöholms slott 12 km norr om Åsa, sägs vara en av Sveriges märkligaste byggnader. Godset är Nordens främsta Arts and Crafts-anläggning, belägen på en vidsträckt halvö. Det påkostade slottet byggdes av den svensk-brittiska familjen Dickson och ritades av arkitekten Lars Israel Wahlman. Slottet stod klart 1904 och den välbevarade inredning bjuder på världsunika interiörer från varuhuset Liberty i London. Här finns ett överdåd av brittisk ”comfort” samt för sin tid toppmoderna bekvämligheter såsom t ex rundspolande duschar och en av Sveriges allra första dammsugare med en vikt på ett ton.

Sjögärde Golfbana – 12 km österut från Åsa finner du en av Västsveriges vackraste golfbanor. Sjögärde är en öppen parkbana med seasidekaraktär. På golfklubben, som ligger en liten bit utanför Kungsbacka, finns det en 18-hålsbana med par 72, och en korthålsbana med 6 hål.

Äskhults by – Bara 21 km från Åsa kan du uppleva en helt annan tid. Strosa runt mellan timrade stugor och uråldriga stengärdesgårdar. Ta en vända runt sjön. Kärna smör. Möt en Linderödsgris på nära håll. Säg hej till en bonde från 1800-talet. Klappa barken på ett vårdträd. Fika på hembakat i kaffestugan.

Fjärås Bräcka & Naturum – Fjärås Bräcka, 13 km norr om Åsa, är en mäktig israndsbildning som ligger tvärs över Lygnerns dalgång och dämmer upp sjön Lygnern till 15 meter över havsytan. Från bräckans krön kan du se långt över Lygnern, Fjäråsslätten och Kungsbackafjorden. Fjärås Bräcka är del av randmoränkomplexet Göteborgsmoränen som sträcker sig över Lindome in mot Göteborg. Här finns också ett av landets förnämsta järnåldersgravfält. Om du klättrar högst upp på bräckan kan du åt väster se ut till havet och åt öster ut över Lygnern. Det är en magnifik utsikt och väl värt att besökas . Här finns även ett naturum med utställningar om hur naturen förändras och vad som sker just nu i naturen. Utanför går naturstigar som leder genom naturreservatet.

 
Lite längre bort
Med en kort bilfärd når du ännu fler intressanta och trevliga saker.

Borrås skåra – I Värö, söder om Åsa ligger Borrås Skåra, en av Hallands märkligaste naturformationer. Skåran går rakt igenom berget , är ca 10 meter djup och på sina ställen inte mer än en halv meter bred. I skårans ände finns ett fastkilat klippblock (det sägs att blocket ramlar ner när jordens sista människa passerat under det). När man tagit sig igenom skåran kan man klättra upp på toppen av berget och njuta av utsikten. Väster ut från Borrås Skåra ligger den så kallade rövargrottan. Vid kyrkan finns skyltar till platsen.

Världsarvet Grimeton – Grimeton, 39 km sydost om Åsa, är en radiostation som upprättades 1924 för trådlös kommunikation med USA. Radiostationen är uppsatt på UNESCO:s världsarvslista med motiveringen ”Varbergs Radiostation i Grimeton är ett unikt och enastående monument som representerar utvecklingsprocessen inom kommunikationsteknologin under perioden efter första världskriget.” Grimeton är den enda långvågsradiostationen i världen som fortfarande är i fungerande skick. Dessutom används den än i dag av entusiaster.

Åkulla bokskogar – Åkulla bokskogar, 52 km från Åsa mot Ullared, är ett femtio kvadratkilometer stort naturområde som ligger i det inre av Halland i den triangel som Varberg, Falkenberg och Ullared bildar. Inom området finns ett tjugotal sjöar och tolv naturreservat. I dag anses det vara ett av Sveriges främsta bokskogsområden med tanke på den rikedom av ovanliga och hotade arter som finns där.

Ringhals Kärnkraftverk –  Ringhals som ligger 17 km. söder om Åsa tar gärna emot besök och varje år kommer det mellan 10 000 och 12 000 personer till Infocenter på Ringhals. Alla aktiviteter och guidade visningar är kostnadsfria. Under ett besök får man bland annat lära sig mer om hur närmare hälften av Sveriges el produceras, hur säkerheten fungerar på ett kärnkraftverk samt om vårt miljöarbete.

GEKÅS i Ullared – 60 km sydost från Åsa ligger Sveriges största shoppingmecka. Den lilla butiken som en gång startade i bottenvåningen på en villa i Ullared är idag Sveriges populäraste besöksmål. Med en stabil affärsgrund är Gekås Ullared idag ett välkänt varumärke. Mycket har hänt sedan starten på 60-talet men historien lever vidare och du kan nu precis som då vara säker på att du hittar varor till låga priser, alla dagar, året om.

Mer…?
Vill du ha fler tips och ideér om vad du kan göra när du bor hos oss så tveka inte att prata med oss.
Det finns massor att göra utöver det som du läst om i denna listan.